o zrobimy, kiedy takowego towaru w domu nie mamy, a do sklepu nie ma zbytnio czasu, aby się wybrać ponieważ musimy się pojawić w pracy? Nie ma innego wyjścia, jak tylko przecierpieć i dopiero na miejscu wykonywania swoich obowiązków zawodowych można zrealizować to pragnienie lub jeśli mamy odpowiednio silną wolę przecierpieć cały dzień i dopiero wtedy usiąść do degustacji. Niestety tak silnej woli nie mamy. Pewna grupka ludzi pracujących w jednej z firm utknęła na drodze pomiędzy miastami ponieważ mikrobus, którym podróżowali uległ awarii i nic nie wskazywało na to, aby została ona w porę usunięta. Naprawa tego samochodu trwała bardzo długo. Dlatego też gdy już przybyli na miejsce, jakie było zdziwienie szefa, gdy pierwsze co usłyszał podczas wejścia ekipy do zakładu pracy było gromkie zawołanie: "Kawa. Kawa. Kawa." Na korytarzu stały dwa potężne ekspresy do kawy. Szybko zapach tego aromatycznego napoju rozszedł się po firmie. Nagle jeden z pracowników stwierdził: "Szefie. Dziś mi nawet nie przeszkadza, że to jest kawa włoska. Jaka by nie była, to zawsze jednak kawa." Tak to się dzieje z typowymi kawożłopami. W sytuacji kryzysowej nie przeszkadza im to, że nie jest to ich ulubiony napój. Ważne jest poczucie nasycenia się jakimkolwiek już aromatem, byle byłoby to coś kawowego.
Najlepsza kawa to włoska kawa?
Parzona kawa o poranku to prawdziwy rarytas. Deser dla podniebienia. Chwila zapomnienia, relaksu. Czas tylko dla nas...
Obecnie na sklepowych półkach można znaleźć kawy rozpuszczalne oraz kawy ziarniste. Oczywiście prawdziwy aromat, oryginalność smaku znajdziemy wyłącznie w kawach ziarnistych, a ekspresy do kawy ułatwiają nam codzienne przygotowanie tej recepruty. Dodam, że kawa włoska, cieszy się ogromnym zainteresowaniem na całym świecie. Cappucino, włosi pijają od rana. W ciągu dnia, najlepsza dla nich jest kawa latte lub mocniejsze espresso. Kawa włoska ma głębie smaku. Jej oryginalność doceniają wszyscy fani kawy. Ci, dla których espresso jest nieco za mocne, mogą spróbować kawy "americano" ponieważ jest podawana w formie bardziej rozcieńczonej.
Ekspresy do kawy są tańsze i droższe, ale przy wyborze idealnego urządzenia warto zwrócić uwagę na design, możliwość parzenia kawy z ciepłym mlekiem, oraz jakie rodzaje kawy możemy przygotowywać. Kawa włoska ma bardzo dużo alternatyw w przepisach. Przyrządzenie idealnego napoju, dla niektórych nie jest oczywiste, w związku z czym ekspresy do kawy będą dobrymi inwestycjami. Warto pamiętać aby kupować sprawdzoną, ziarnistą kawę. Nie da się jej porównać do kawy rozpuszczalnej. Jeśli preferujemy subtelniejszy smak, wybieramy ziarenka jaśniejsze. Ważne aby ziarna miały głębię koloru. Przy zakupie kawy powinniśmy zwrócić uwagę na szczelność opakowania. Na koniec należy pamiętać, że kawa pita jako czyste espresso powinna mieć lepszą jakość niż kawa parzona w cappuccino.
Najlepsza kawa w domu
Wiele osób zastanawia się jak w domu przygotować doskonałą kawę. W ostatnich latach mówimy o kolejnej kawowej fali w naszym kraju jak i na świecie. Kawa to już nie tylko napój który ma dostarczyć kofeinę, ale również dla wielu osób odskocznia od codziennego biegu, a nawet rytuał. Coraz więcej osób nie tylko szuka nowych smaków, ale również eksperymentuje ze smakami, sposobem palenia, grubością mielenia czy rejonem pochodzenia.
Za kolebkę europejskiej kawy uważa się Włochy. Typowa kawa włoska ma głęboki smak i aromat. Bez względu na rodzaj, będzie przygotowana na bazie klasycznego mocnego espresso. Dzięki temu, że coraz bardziej popularne stają się ekspresy do kawy, każdy we własnym domu może cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem we własnym domu. Praktycznie każdy z ekspresów pozwala na przygotowanie najbardziej popularnych typów kawy, które zostaną poniżej opisane.
Najpopularniejszą kawą we Włoszech jest klasyczne espresso. Przygotowane ze świeżo zmielonych ziaren, posiada wyjątkowo intensywny smak i aromat. Wbrew pozorom często nie posiada dużo kofeiny, ale intensywny zapach pobudza nas do działania. Ważne żeby do przygotowania kawy używać świeżych ziaren, ponieważ takie mają najwięcej aromatu. Drugim bardzo popularnym rodzajem kawy, który Włosi najczęściej piją do południa jest cappuccino. Aby je wykonać należy espresso zalać ciepłym, wcześniej spienionym mlekiem. Innym typem jest latte macchiato w którym poza spienionym mlekiem dodajemy jeszcze zwykłe mleko tworząc charakterystyczne trzy warstwy.
Co mnie nie zabije to bardzo
Od wielu lat wiadomo, że jednym z najpopularniejszych napojów gorących jest oczywiście kawa. Można ją przyrządzać na różne sposoby. Dlatego też zrobić dobrą kawę jest naprawdę wielką sztuką. Jednakże wiele osób idzie na łatwiznę korzystając z dobrodziejstw, jakimi są niewątpliwie ekspresy do kawy. Kawa. Sama nazwa, jaka romantyczna, a smak, tego się nigdy nie zapomni. Największą bolączką osoby pijącej kawę jest to, jak usłyszy od swojego lekarza, że tego przepysznego napoju wypić nie może i idąc przez miasto, a czując aromatyczny zapach kawy nie może przeboleć tego, że jest ona tak blisko, a usta nie mogą poczuć tego niezastąpionego smaku. Pewien młodzieniec mając poważne problemy z sercem, nie mógł się oprzeć. Szedł sobie ulicą i nagle poczuł ten intensywny aromat. Długo się opierał, ale nie wytrzymał. Zobaczył przed sobą napis Kawa Włoska i udał się do lokalu w celu jej spożycia. Nie skończyło się to dla niego dobrze. Wystąpiły wspominane już problemy sercowe, które bardzo odbiły się na jego zdrowiu. Wyszedł on z tej opresji co prawda cało, ale jak stwierdził: "Musiałem. Co mnie nie zabije to bardzo wzmocni." Żarty żartami. Tak sobie można mówić. Co by zrobił ten młody człowiek, gdyby się nie udało? Dlatego też nie warto przesadzać. Wiele rzeczy lubimy. Niemniej jednak trzeba stosować się do zaleceń lekarskich. W szczególności tyczy się to osób cierpiących na poważne nadciśnienie. Nie przestrzegając zaleconych zasad, można doprowadzić do nieodwracalnych zmian w tym jak ważnym dla człowieka organie.
Większość napojów można zamówić jednym słowem
Włosi wymyślili wszystko, co ma związek z najlepszą kawą. Od nazewnictwa (latte, cappuccino, macchiato), przez niesamowite ekspresy do kawy, aż do największych producentów (Lavazza, Illy). Jeśli szukamy napoju charakteryzującego się najlepszą jakością, jedyną słuszną odpowiedzią jest kawa włoska.
W czasach, gdzie króluje frappuccino i twory temu podobne, Włosi niezmiennie pozostają przy tradycyjnych kawiarniach. Niezależne kawiarnie obsługiwane przez profesjonalnych baristów, stanowią we Włoszech raczej regułę niż wyjątek. Niektóre miejsca są otwarte od XVIII wieku, co jest prawdziwym ewenementem. Nasza pierwsza kawa włoska powinna stanowić dla nas prawdziwą ceremonię. Przede wszystkim, nie prośmy o waniliowe latte na chudym mleku z bitą śmietaną - nie ten kraj. Większość napojów można zamówić jednym słowem. Np. chcąc napić się espresso wystarczy, że powiemy caffè. Americano to shot espresso z wodą, a macchiato - z mlekiem. Jednak królem jest cappuccino, które włosi spożywają do śniadania. Pamiętajmy, żeby nie zamawiać go w porze obiadowej i później, bo z pewnością spotkamy się ze zdziwieniem albo uśmiechem na twarzy baristy. Włosi po prostu tego nie robią.
Picie kawy we Włoszech, to jedno z najbardziej autentycznych, kulturowych i kulinarnych przeżyć. Warto wspomnieć, że także jedno z najtańszych, bo espresso kosztuje tam grosze. Sprawmy sobie przyjemność, odwiedzając tradycyjną kawiarnię i poczujmy się jak prawdziwi mieszkańcy tego kraju. A jeśli mamy ochotę na dodatek bitej śmietany, zdecydujmy się na deser.